Lukemisen lohtua parantumattomasti sairaille ja heidän läheisilleen

Will Schwalbe
Elämän mittainen lukupiiri
Suomentanut Kirsi Ohrankämmen.
Basam Books, 2012.
(Alkuteos The End of Your Life Book Club, 2012.)


Will Schwalbe on toiminut kirja-alalla koko elämänsä, ensin kustannusalalla ja myöhemmin kirjallisena monitoimijana verkkomaailmassa. Kirjassaan Elämän mittainen lukupiiri hän kertoo keskusteluistaan parantumatonta haimasyöpää sairastavan äitinsä kanssa.

Kun nopeasti etenevästä syövästä ja sen hoidoista ei aina ole helppoa puhua suoraan, äiti ja poika alkavat luoda keskustelua lukemiensa kirjojen pohjalta. Näin muodostuu vähitellen kahdenkeskinen lukupiiri, jossa molemmat vuoroin valitsevat luettavia kirjoja aina kulloisestakin tilanteesta ja tunnelmastaan käsin:

"Äiti ja minä olimme aina lähestyneet ja tutkineet hankalia asioita kirjojen kautta. Kirjat olivat myös tarjonneet meille puheenaiheita, kun olimme stressaantuneita tai huolissamme. Äidin diagnoosin jälkeisinä kuukausina olimme alkaneet puhua kirjoista yhä enemmän. Mutta Matka turvaan sai meidät ymmärtämään keskustelujemme luonteen – huomasimme tietämättämme perustaneemme harvinaislaatuisen lukupiirin, johon kuului vain kaksi jäsentä. Niin kuin monien muidenkin lukupiirien kohdalla käy, keskustelumme siirtyivät helposti kirjan henkilöiden elämästä omiimme." (Elämän mittainen lukupiiri, 14.)

Schwalben teoksessa tarina seuraa äidin sairauden etenemistä ja muodostuu käytännössä kokoelmasta arkisia ja omakohtaisia merkintöjä ja kommentteja lukemisen merkityksestä, kokemuksien jakamisen tärkeydestä sekä kirjallisuuden kyvystä puhutella meitä ihmisinä eikä potilaina. Kirjassa myös vinkataan kirjojen äärelle, inventoidaan sairastumiseen ja hoitoprosessiin liittyvää kaunokirjallisuutta, joka on listattu erikseen teoksen loppuun. Luettu kirjallisuus on kirjavaa, kauno- ja tietokirjallisuutta, kevyttä viihdettä ja painavaa klassikkoa.

Elämän mittainen lukupiiri on käyttö- ja lohtukirjallisuutta, joka puhuttelee ja luo toivoa tarpeessa ja rajakohdissa – esimerkiksi juuri tilanteessa, jossa oma läheinen sairastaa parantumatonta syöpää. Jos lukija ei ole tällaisessa tilanteessa, kirjan anti uhkaa jäädä ohueksi.Comments

Popular posts from this blog

Mielikuvittelua haudan takaa

Progoff-retriittiin laskeutumassa

Kissa Murr seikkailee kotisivuillani