Progoff-retriittiin laskeutumassa

 

Kulunut viikko on mennyt Progoff-päiväkirjaretriitin valmisteluihin. Valmistelu on ohjaajallekin matka, jossa on erilaisia vaiheita. Kokemus on opettanut, että kaikki vaiheet ovat yhtä tärkeitä, mitään ei kannata väheksyä.

 

Kun nimilistaa alkaa karttua, tiedän että retriitti toteutuu. Se tuntuu aina huikealta. Ohjaaja rakentaa turvalliset kehykset, muokkaa matkaohjelman, mutta jokaisen osallistujan matka on oma. Ja aina uusi ja erityinen, vaikka monissa kohteissa olisi vieraillut moneen kertaan. Tästä se Progoffin harjoitusten voima tuleekin.

 

Kun retriitti lähestyy, alan kääntyä sisäänpäin. Lueskelen omia Progoff-kirjoituksiani, vaellan menneissä nykyhetkissä. Joskus näen unen. Niin tapahtui viime yönä. Unet kannattaa jakaa harvoille ja valituille, mutta tämän haluan kertoa täällä.

 

Unessa olin tuttavaporukan kanssa matkalla pienellä laivalla. Ajoimme oman aluksemme liikkuvaan merisatamaan kiinalaisen jättiristeilijän kylkeen tarkoituksenamme nousta laivaan. Yksi meistä lähtikin kiipeämään laivan kyljessä riippuvia tikkaita, mutta kohta paikalle ilmestyi jostain nainen, joka avasi meille sinisen verhon takaa rampin risteilijään. Kiertelimme laivan käytäviä. Kahvilan ikkunapöydissä istuvat ihmiset näyttivät tutun oloisilta, rennoilta ja hyväntuulisilta. Mutta kaikki näkymät ja myytävät tavarat heidän ympärillään osoittautuivat keinotekoisiksi, valheellisiksi, kehnolaatuisiksi. Ikkunasta avautuva viehättävä allasnäkymä uimapatjoilla lepäilevine ihmisineen osoittautui keinotekoiseksi ja ihmiset muovisiksi. Kioskilla myytävä turistirekvisiitta hajosi melkein käsiin. Unesta jäi outo tunnelma.  

 

Unen merkitys alkoi kyllä avautua sitä aamulla jo ensimmäistä kertaa kirjoittaessani. Syvä varmuus: Tämä on Progoff-uni. Sen voi toki tulkita monella tavalla, mutta nyt siitä avautuu ohjaajalle tarkoitettu viesti. Ensinnäkin muistutus: kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Toiseksi neuvo, ehkä varoitus: minun on laskeuduttava takaisin omalle alukselleni. Tässä kohtaa keho vahvistaa tulkinnan. Retriittiohjaaja on ihminen ja kohtaa ohjattavat itsenään, ihmisenä joka on, siis keskeneräisenä, kärsivänä ja aitona. 

 

Progoff-menetelmää ei voi myydä ihmisyydestä irrallaan. Tai toki voi, mutta sitten ollaan unen kiinalaisristeilijällä. 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Mielikuvittelua haudan takaa

Kissa Murr seikkailee kotisivuillani